Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertisment

July 05, 2017

Objective Question related to Banking Awareness for Bank Exam 2017

Important MCQs

1. Many times we read in newspapers that several companies are adopting the FCCBs route to raise capital. What is the full form of FCCBs?

(1) Foreign Currency Convertible Bonds
(2) Foreign Convertible Credit Bonds

(3) Financial Consortium and Credit Bureau
(4) Future Credit and Currency Bureau
(5) None of these

Ans: 1

2. Many a times, we read in newspapers that some big banks have revised their lending rates to make them dearer or cheaper. Though the decision to raise the lending rates is always in the hands of the banks normally they announce this decision of theirs:

(1) Immediately after the Union Budget is presented in the Lok Sabha every year.
(2) when the RBI makes changes in its policy rates.

(3) When the Monetary and Credit Policy of the RBI is reviewed periodically.

(1) Only 1 (2) Only 2

(3) Only 3 (4) Only 2 and 3
(5) All 1, 2 and 3

Ans: 3

3. In order to develop infrastructure in the country at a faster pace, the Govt. of India has fixed some targets. In order to achieve this target, at present how many kilometers of highway is required to be constructed per day?

(1) 5 km (2) 10 km
(3) 15 km (4) 20 km
(5) All 1, 2 and 3

Ans: 4

4. The Govt. of India is planning to bring a Second Green Revolution. This will be launched specifically for which of the following parts of the country?

(1) North East and Eastern Regions

(2) Central India

(3) Jammu & Kashmir
(4) Tamil Nadu, Kerala and Andhra Pradesh

(5) None of these

Ans: 1

5. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators?

(1) Cost of Living Index (COLI)
(2) Consumer Price Index (CPI)
(3) Gross Domestic Product (GDP)

(4) Wholesale Price Index (WPI)

(5) None of these

Ans: 4

6. Which of the following is a function of the agent bank relating to flow of money in the process of loan syndication?

(1) Receiving notices relating to cancellation of any part of the loan
(2) Calling of loans in the event of default
(3) Receiving the fee from the borrower and distributing among the participating banks
(4) Receiving notices relating to transfer of banks

(5) None of these

Ans: 3

7. Which of the following is a leading electronic payment technology firm?

(1) Visa (2) Max

(3) BSE (4) Sensex

(5) SWAP

Ans: 1

8. CRR funds are kept by the Banks in…………

(1) Cash in hand at branches

(2) Balance with other banks

(3) Balance in a special Account with RBI

(4) Funds in the currency chest

(5) None

Ans: 3

9. In the list of nationalized banks, which bank was merged with Punjab National Bank in 1993?

(1) Bank of India

(2) Bank of Baroda

(3) Andhra Bank

(4) New Bank of India

(5) Central Bank of India

Ans: 4

10. The Shipping guarantee is a?

(1) Type of a letter of credit

(2) Guarantee issued by the ship captain to the purchaser

(3) Guarantee issued to the borrower towards the loan granted by the shipping company

(4) Deferred payment guarantee issued by a banker at the request of the consignee when the documents are not received and goods are received, for facilitating the delivery of goods.

(5) None of these


Ans: 4

11. Who said the nationalization of banks is the 'masterstroke of political sagacity?

(1) Indira Gandhi
(2) Raj Narayan
(3) Jayaprakash Narayan

(4) Jawahar Lal Nehru
(5) Atal Bihari Vajpayee

Ans: 3

12. Regional Rural Banks have been set up with the basic objectives of:

(1) Providing credit to semi urban & urban population
(2) Providing deposits facilities to farmers
(3) Providing credit and deposit facilities to rural areas
(4) Providing credit, deposit and other banking facilities to people in rural areas

(5) None of these

Ans: 4

13. Global Market means market of:

(1) USA

(2) China

(3) OPEC members

(4) European union countries

(5) All major countries and their alliances

Ans: 5

14. Which of the following is not a financial intermediary in the financial markets?

(1) Pension funds

(2) Credit unions

(3) Life Insurance companies

(4) Small scale service institute

(5) None of these

Ans: 4

15. The interest on recurring deposit is paid on the basis of?

(1) Simple interest calculated monthly basis
(2) Simple interest on monthly products basis

(3) Quarterly compounding

(4) Interest calculated on daily products basis

(5) None of these

Ans: 3

16. Which of the following is not one of the RBI directives on clean note policy?

(1) Currency note packets are not to be stapled and secured with paper bonds

(2) Soiled notes are to be stapled before they are remitted to Currency Chest
(3) Water mark window of bank notes shall not contain any writings
(4) Currency notes are to be sorted into Issuable and non-issuable notes

(5) None of these

Ans: 2

17. When bank accept a fixed sum of money from an individual for a definite term and pay on maturity with interest, the deposit is known as:

(1) Term Deposit (2) Demand Deposit
(3) Bond (4) Mortgage
(5) Advance

Ans: 1

18. Bad debts mean……………?

(1) amounts owed to a company that are going to be paid

(2) amounts owed to a company that are not going to be paid

(3) amounts owed to a company that are going to be paid within 2 years

(4) amounts owned to a company that are not going to be paid within 8 years

(5) None of these

Ans: 2

19. In which part of India, many banks are established, which is called the Cradle of Indian Banking System?

(1) Northern Assam

(2) Southern Tamilnadu

(3) Eastern Rajasthan

(4) Southern Karnataka

(5) Western Maharastra

Ans: 4

20. Scheduled banks are those?

(1) Included in the 2nd schedule of the Banking Regulation Act 1949

(2) Included in the 2nd schedule of the Companies Act 1956

(3) Included in the 2nd schedule of the Reserve Bank of India Act – 1934
(4) Bank Nationalization Act – 1969

(5) None of these

Ans: 3

21. Which of the following is not an imperfect Note?

(1) Washed note (2) Bleached note
(3) Mutilated note (4) Oiled note
(5) None of these

Ans: 3

22. The relationship between RBI and the Bank maintaining the currency chest is that of?

(1) Debtor and Creditor
(2) Principal and Agent
(3) Bailor and Bailee

(4) Creditor and Debtor
(5) None of these
Ans: 2

23. Which of the following committees are related to 'Micro financing?

(1) Nayak Committee
(2) Tandon Committee

(3) Vyas Committee
(4) Narasimham Committee
(5) None of these

Ans: 3

24. Which of the following organizations /agencies works solely to monitor and arrange flow of agriculture credit in India?

(1) NABARD (2) SIDBI
(3) RBI (4) SEBI
(5) None of these

Ans: 1

25. Which is incorrect with regard to powers of RBI:

(1) Holds cash reserve banks

(2) Controls banking system through licensing

(3) Supervises Banking system through inspection

(4) All of the above are correct

(5) All of the above are incorrect

Ans: 4

26. India's first indigenous payment gateway is ……….?

(1) India Expenditure (2) India Payment
(3) India Challan (4) India Pay
(5) India Rupee

Ans: 4

27. ………...opened a Lockless branch at Shani Shingnapur (Maharastra) respecting the local Customs?

(1) State Bank of India
(2) Bank of Maharastra
(3) Union Bank of India

(4) ICICI

(5) UCO Bank

Ans: 5

28. Security printing press was established in 1982 at?

(1) Kolkata (2) New Delhi
(3) Bombay (4) Hyderabad
(5) None of these

Ans: 4

29. When the customer withdraws cash from ATM, the banker and customer relationship is?

(1) Debtor and Creditor
(2) Creditor and Debtor

(3) Lesser and Lessee
(4) Agent and principal

(5) None of these

Ans: 1

30. In India, forex rates are determined by:

(1) Importers

(2) Exporters

(3) RBI

(4) Ministry of commerce

(5) Demand and supply forces

Ans: 5

31. The Government of India has recently given its approval to expand number of seats available weekly on flights between India and United Arab Emirates (UAE) from the current 13,000 seats to………?

(1) 25000 (2) 30000
(3) 20000 (4) 50000
(5) None of these

Ans: 4

32. Regional Rural Banks were set up on the recommendations of:

(1) Nariman committee

(2) Narasimham committee

(3) Gadgil committee

(4) Puri committee
(5) None of these

Ans: 2

33.………….launched the process of reforms of financial system in India:

(1) Gadgil committee
(2) Nariman committee
(3) Narasimham committee

(4) Khanna Committee
(5) None of these

Ans: 3

34. Which of the following can be categories as a Merchant Banking Service?

(1) Consultancy on finance to a company
(2) Advance in capital structure
(3) Managing mergers

(4) Helping in finalizing take over
(5) All the above

Ans: 5

35. The instrument which provides proprietary interest in company and which entitles a person to dividend on profits, is called?

(1) Bond (2) Share
(3) Debenture (4) Warrant
(5) Any of the above

Ans: 2

36. Which of the following provides proper definition of a Mutual Funds?

(1) It is an association of members of public

(2) These members want to 'invest in financial instrument

(3) They want to invest in financial instrument assets of business sector

(4) All the above

(5) None of these

Ans: 4

37. Service Area Approach is associated with?

(1) Industrial finance
(2) Microfinance
(3) Rural finance

(4) Consortium finance

(5) None of these

Ans: 3

38. Which of the following resources cannot be Securitized?

(1) Credit balances outstanding in cash credit accounts
(2) Credit Card receivables
(3) Hire purchase receivable

(4) Mortgage in lieu of future payments

(5) None of these

Ans: 1

39. Which of the following is a type of anticipatory letter of credit?

(1) Green clause letter of credit
(2) Yellow clause letter of credit

(3) Back to back letters of credit
(4) Revolving letter of credit
(5) None of these

Ans: 1

40. Interest on Government securities on fixed basis is known as:

(1) Bank rate
(2) Coupon

(3) Prime Lending Rate

(4) Bench mark PLR

(5) None of these

Ans: 2

41. ………….was not nationalized in 1969:

(1) Punjab National Bank

(2) Oriental Bank of Commerce

(3) Bank of Baroda

(4) Union Bank of India

(5) None of these

Ans: 2

42. In the first round 14 major banks with a liability base of……………were nationalized:

(1) 10 crore or more

(2) 20 crore or more

(3) 50 crore or more

(4) 100 crore or more
(5) None of these

Ans: 3

43. ……………do not attract TDS:

(1) Fixed deposits

(2) Reinvestment deposits

(3) NRO SB
(4) NRO FDR

(5) Recurring deposits

Ans: 5

44. SLR is maintained as a percentage of:

(1) Time Liabilities
(2) Demand liabilities
(3) Time and Demand liabilities

(4) Gross time and demand liabilities
(5) Net demand and time Liabilities

Ans: 5

45. The credit policy laid down by the top management of a bank does not deal with?

(1) Credit risk management
(2) Pricing of the credit products
(3) Appraisal of time and demand deposits
(4) Documentation standards

(5) None of these

Ans: 3

46. Which of the following is an income for a Bank?

(1) Depreciation on bank's property

(2) Interest on inter bank borrowings

(3) Profit on revaluation of investments

(4) Provision made on account of write-offs

(5) None of these

Ans: 3

47. Which of the following is not the function of commercial banks?

(1) Providing transaction services

(2) Intermediation in financial services

(3) Providing transformation services

(4) Regulating the issue of bank notes

(5) None of these

Ans: 4

48. Which of the following is one of the three pillars of new Basel Capital Award?

(1) Market competitions
(2) Market rapport

(3) Market discipline

(4) International market relations

(5) None of these

Ans: 3

49. Which of the following is not the name of a bank functioning in India?

(1) Central Bank of India

(2) UCO Bank
(3) Aegon Religare
(4) Dena Bank

(5) ICICI Bank

Ans: 3

50. Which of the following is not augmented feature of a credit card?

(1) Personal accident insurance
(2) Cash withdrawals

(3) Add-on facility
(4) Issue of deferred guarantee

(5) None of these

Ans: 4

51. Which of the following is the disadvantage of going for public issue?

(1) Liquidity to existing shares

(2) Increase in visibility and reputation to the company

(3) Better pricing and placement with new investors

(4) Need to make continuous disclosures

(5) None of these

Ans: 4

52. Which of the following is not a criterion to select the Investment Bankers?

(1) No professional memberships or incorporations are required

(2) General reputation in the market

(3) Good rapport with market intermediaries

(4) Distribution net work of the organization

(5) None of these

Ans: 1

53. Which of the following is not an asset of a Bank?

(1) Notes and small coins
(2) Overdue recurring deposits
(3) Short term loans

(4) Staff advances

(5) None of these

Ans: 2

54. The banking company has restriction to sanction loan to?

(1) Directors of the bank
(2) Staff working in the bank
(3) Students going abroad

(4) Professionals

(5) None of these

Ans: 1

55. Which of the following is a non-depository Institution?

(1) Credit unions
(2) Commercial banks

(3) Mutual funds
(4) Regional rural banks
(5) None of these

Ans: 3

56. The credit policy of a bank does/not deal With?

(1) Credit risk management
(2) Documentation standards

(3) Review and renewal of advances

(4) Outstanding balances in deposit accounts

(5) None of these

Ans: 4

57. Issuing credit cards is a component of?

(1) Corporate banking

(2) Rural banking

(3) Retail banking

(4) Micro finance

(5) None of these

Ans: 3

58. The base rate is set by

(1) Individual banks

(2) RBI

(3) Government of India

(4) RBI in consultation with Government
(5) None of these

Ans: 1

59. State Bank of India's new floating rate of deposit is directly linked to?

(1) Inflation Rate

(2) BPLR

(3) Base Rate
(4) Bank Rate

(5) None of these

Ans: 3

60. Which of the following businesses is prohibited as per Sec 8 of B.R. Act 1949?

(1) Executing the trusts
(2) Leasing
(3) Retail trading

(4) Underwriting
(5) None of these

Ans: 3

61. An increase in CRR by RBI leads to:

(1) Decrease in deposit
(2) Increase in deposit
(3) Increase in lendable resources
(4) Decrease in lendable resources

(5) None of these

Ans: 4

62. When RBI reduce the CRR it results into:

(1) Decrease in deposit

(2) Increase in deposit

(3) Increase in lendable resources

(4) Decrease in lendable resources

(5) None

Ans: 3

63. What is meant by development Oriented Banking?

(1) Infrastructure financing

(2) Extending loans to States, which are undevelopment

(3) Taking up the task of development of the economy by providing support to under privileged sections of the society
(4) All the above

(5) None of these

Ans: 3

64. Principal functions of SIDBI:

(1) Promotion of SSI

(2) Finance of SSI

(3) Development of SSI

(4) All the above

(5) None of these

Ans: 4

65. ……….heads and conducts the affairs of RBI:

(1) Central Board
(2) Local Board
(3) Regional board

(4) All of the above
(5) None of these

Ans: 1

66. RBI Provides………..for meeting day-to-day receipt and expenditure mismatch to both Central and State Governments.

(1) treasury bills
(2) Ways and Means advance

(3) date and securities
(4) All the above
(5) None of these

Ans: 2

67. RBI known as lender of last resort because:

(1) It has to meet the credit need of citizens to whom no one else is willing to lend

(2) Banks lend to go to RBI as a last resort

(3) It comes to help banks in times of crisis

(4) All of the above

(5) None of these

Ans: 3

68. These days RBI uses Selective credit control measure rather infrequently because of:

(1) Deregulation of functions

(2) Autonomy given to banks

(3) Comfortable liquidity

(4) Reasonable inflation level

(5) All the above

Ans: 5

69. The following is classified as a public sector Bank?

(1) ICICI Bank (2) IDBI Bank Ltd
(3) Axis Bank (4) Local area bank
(5) None of these

Ans: 2

70. The banker-customer relationship in credit card payment is?

(1) Creditor-debtor (2) Debtor-creditor
(3) Agent-principal (4) Principal-agent
(5) None of these

Ans: 2

71. The availability of cash and other cash-like marketable instruments that are useful in purchase and investments are commonly known as:

(1) Cash crunch (2) Liquidity
(3) Credit (4) Marketability
(5) None of these

Ans: 2

72. As per newspaper reports, India's trade gap has been showing a negative growth for the last few months. "Trade Gap" means what?

(1) Gap between total GDP and total consumption
(2) Gap between total imports and total exports

(3) Gap between available liquidity and expected demand in next five months
(4) Gap between budgeted revenue collection and actual collection of the same

(5) None of these

Ans: 2

73. RBI Provides……………for meeting day-today receipt and expenditure mismatch to both Central and State Governments.

(1) treasury bills

(2) Ways and Means advance

(3) date and securities

(4) All the above

(5) None of these

Ans: 2

74. Who has been appointed as the new President of the Asian Development Bank (ADB)?

(1) Takehiko Nakao

(2) Kikuo Iwata

(3) Haruhiko Kurado

(4) Hiroshi Nakaso

(5) None of these

Ans: 1

75. Which of the following instruments of credit control adopted by the Reserve Bank of India (RBI) does not fall within 'general' or 'quantitative' methods of credit control?

(1) Stipulation of certain minimum margin in respect of advance against specified commodities

(2) Open Market operation
(3) Bank rate
(4) Variable reserve requirement

(5) None of these


Ans: 1


76. The term 'BSR' refers to:

(1) Bank's Selling Rate
(2) Basic Statistical Returns

(3) Annual returns submitted by banks to RBI in respect of priority sector advances
(4) Quarterly statement of advances to agriculture
(5) None of the above

Ans: 2

77. Participatory Notes (PNs) are associated with which one of the following?

(1) Consolidated Fund of India
(2) Foreign Direct Investors
(3) Foreign Institutional Investors

(4) United Nations Development Programme
(5) None of these

Ans: 3

78. Devaluation means:

(1) To reduce the value of home currency

(2) To appreciate the value of the home currency

(3) To issue new currency in place of old currency

(4) To lower the prices of goods for export

(5) None of these

Ans: 1

79. Increase in net RBI credit for central government represents:

(1) Budgetary deficit (2) Revenue deficit
(3) Fiscal deficit (4) Monetised deficit
(5) None of these

Ans: 4

80. A country is said to be in a debt trap if:

(1) It has to borrow to make interest payments on outstanding loans
(2) It has to borrow to make interest payments on standing loans
(3) It has been refused loans or aid by creditors abroad

(4) The World Bank charges a very high rate of interest on outstanding as well as new loans

(5) None of these

Ans: 2

81. Bank Rate implies the rate of interest:

(1) Paid by the Reserve Bank of India on the deposits of commercial banks
(2) Charged by banks on loans and advances

(3) Payable on bonds
(4) At which the Reserve bank of India discounts the Bills of Exchange
(5) None of these

Ans: 4

82. Which among the following committee is set up for giving clear definitions to FDI and FII with an aim to remove ambiguity over the two types of foreign investments?

(1) Gopinath committee
(2) Subir Gokran committee

(3) Arvind Mayaram committee
(4) Sushma Nath committee

(5) None of these

Ans: 3

83. As per the new final guidelines released by the Reserve Bank of India (RBI) for issuing new banking licenses norms to allow private and the public sector as well as non-banking financial companies to enter the fray. Which of the following statements is Correct in this regard?

(1) The final guidelines sets 49 percent cap on foreign holding in new banks and minimum paid-up equity capital is Rs. 1000 crore.

(2) New banks will have to set up 25 per cent of its branches in unbanked rural areas.

(3) The paid-up equity capital should be

Rs. 500 crore and they will have to get listed within three years of operations.

(1) Only A & B (2) Only B and C
(3) Only A & C (4) All A, B and C
(5) None of these

Ans: 2

84. The rate of interest, banks charge to its main/major and prime; customers is popularly called as:

(1) Prime Lending Rate (2) Repo Rate
(3) Cost of Fund (4) Risk Premium
(5) Reverse Repo Rate

Ans: 1

85. Currency Swap is an instrument to manage?

(1) Interest rate risk
(2) Currency risk

(3) Currency and interest rate risk

(4) Cash flows in different currencies

(5) All of the above

Ans: 4

86. When a bank dishonours a cheque……….?

(1) It is called withdrawing of the cheque

(2) It is called settlement of the cheque
(3) It is called nullifying of the cheque
(4) It is called return of the cheque unpaid

(5) It is called truncating of the cheque

Ans: 4

87. Loans of very small amounts given to low income groups is called:

(1) Micro Credit (2) Cash Credit
(3) Simple Overdraft (4) Rural Credit
(5) No Frills Loan

Ans: 1

88. Under provisions of which one of the following Acts, the Reserve Bank of India (RBI) issues directives to the Banks in India?

(1) Banking Regulation Act

(2) Essential Commodities Act

(3) RBI Regulation Act

(4) RBI an Banking Regulation Act

(5) None of these

Ans: 4

89. In banking terms, BCSBI stands for which of the following?

(1) Banking Credit and Securities Board of India

(2) Banking Codes and Standards Board of India

(3) Banking Consumers and State Board of India

(4) Banking Commerce and Secretarial Board of India

(5) Banking Communications and Systems Board of India

Ans: 2

90. When we deposit a cheque issued in our name in the bank, the bank always checks if the cheque has been crossed or not? Why is this done?

(1) It is a process by which the person who has issued the cheque comes know whether the cheque is enchased or not

(2) It ensures that the money is deposited only in the account of the person in whose name the cheque has been drawn

(3) The bank insists on it only when the party wants the payment immediately and that too in cash only

(4) This is the instruction of RBI that all the cheques of the amount of Rs. 10,000 should be accepted only if they are crossed

(5) None of these

Ans: 2

91. When the loan is guaranteed for purchase of white goods it is called?

(1) White goods loan
(2) Consumer durable loan
(3) Business loan

(4) Consumption loan
(5) Proprietary loan

Ans: 2

92. Who among the following is appointed to head a 10-member global task force to prepare a Knowledge management system for promoting global cooperation in anticorruption measures and keep a check on balance money?

(1) Kuldeep Khoda
(2) Pradeep Kumar
(3) Vinod Mehta
(4) Rajesh Chauhan

(5) None of these

Ans: 2

93. Which among the following is not directly controlled by RBI?

(1) Bank Rate

(2) Base Rate

(3) Repo Rate

(4) CRR

(5) SLR

Ans: 3

94. A loan bearing low rate of interest is known as:

(1) Hard loan (2) Soft loan
(3) Capital loan (4) Real loan
(5) None of these

Ans: 2

95. World Bank Group announced the appointment of an Independent panel of experts to conduct a review of it's Doing Business report. Who among the following from India has been appointed as one of the ten International experts to this panel?

(1) Dr. K. Kasturirangan

(2) B.K. Chaturvedi

(3) Narendra Jadhav

(4) Arun Maira
(5) None of these

Ans: 4

96. Which among the following is the High-level committee that went into the Commonwealth Games related projects, has suggested changes in the functioning and structure of top audit and vigilance bodies like the Comptroller and Auditor General making it a three-member body?

(1) U.C. Banerjee Committee
(2) Shunglu Committee
(3) Palekar Committee

(4) A Ghosh Committee
(5) None of these

Ans: 2

97. Sub-Prime lending refers to:

(1) lending to the customers who are most value for the banks
(2) lending to the customers who visit bank for the very first time
(3) lending to the people with less than standard credit status

(4) lending to the people who live a substandard life
(5) None of these

Ans: 3

98. Which of the following is the deadline set by RBI for Indian Banks to complete their conformation to the Basel-III norms?

(1) March 2020

(2) March 2016

(3) March 2018

(4) March 2014

(5) None of these

Ans: 3

99. CAPART is associated with which of the Following?

(1) Energy Sector

(2) Rural Development

(3) Infrastructure

(4) Foreign trade

(5) None of these

Ans: 2

100. To which of the following banks of Russia, the Reserve Bank of India (RBI) has granted permission to open its branch in New Delhi?

(1) Active Bank
(2) Bank BFT

(3) Inkas Bank

(4) Gazprom Bank
(5) MDM Bank

Ans: 3

101. Certificates of Deposits have a minimum value of:

(1) Rs. 1 lakh

(2) Rs. 10 lakh
(3) Rs. 25 lakh
(4) Rs. 1 crore

(5) None of these

Ans: 1

102. Commercial paper can be issued:

(1) By all corporate
(2) By all corporate with net worth of t least Rs. 10 crore

(3) By all corporate with net worth of at least Rs. 5 crore
(4) Can be issued only by banks

(5) None of these

Ans: 3

103. Which of the following is not true?

(1) Call money deals with overnight loans

(2) As special cases, few FIs like LIC, UTI can borrow in the call money market

(3) Call loans are made on a 'clean basis'

(4) Is a part of organized money market

(5) None of these

Ans: 2

104. Planning Commission has set up a high level expert committee to suggest measures for efficient management of public – expenditure under the chairmanship of…………

(1) Prof. Ravindra Dholakia

(2) C. Rangarajan

(3) K. Kasturirangan

(4) Nitin Desai

(5) None of these

Ans: 2

105. A bank accepts a deposit from a corporate house. The feature of the deposit are:

(a) accepted at a discounted value

(b) stamp duty is borne by the bank
(c) issued as issuance of promissory note

(d) TDS is not applicable.

Identify the deposit:

(1) Commercial paper
(2) Certificate of deposit

(3) Flexi deposit
(4) Caution deposit

(5) None of these

Ans: 2

106. National Savings Certificate matures at the end of:

(1) 6 years (2) 3 years
(3) 5 years (4) 10 years
(5) None of these

Ans: 3

107. Many a Times, we read in Financial Newspapers about a term called "Loan Syndication". What exactly is Loan Syndication?

(1) In Loan Syndication, more than one debtors applying for a loan to one creditor
(2) In Loan Syndication, more than one creditors coming together to provide single loan

(3) Loan Syndication, more than one creditors coming together to provide multiple loans
(4) All of the above
(5) None of these

Ans: 2

108. This committee is associated with finance to small scale industries:

(1) C.E. Kamath (2) Malegan
(3) G.S. Patel (4) Chatelier
(5) Khanna

Ans: 2

109. If the government chooses to spend money freshly printed by the RBI against government securities, it should be kept in which among the following?

(1) Fiscal Adjustment

(2) Deficit Financing

(3) Mandatory spending

(4) Retrenchment

(5) None of these

Ans: 2

110. The newly inaugurated helpline 'Udyami' is to assist:

(1) Micro, Small and Medium Enterprises
(2) Large Capital industries

(3) Only Female Entrepreneurs

(4) Farmers introducing technology in framing

(5) None of these

Ans: 1

111. The Statutory Liquidity Ratio (SLR), the amount of liquid assets such as cash, precious metals and other short-term securities are kept with:

(1) RBI
(2) Individual banks

(3) Finance Ministry
(4) A bank designated by RBI
(5) None of these

Ans: 2

112. RBI hike policy rates by 25 basis point in percentage term it is equivalent to

(1) 0.25% (2) 25%
(3) 0.25% (4) 2.5%
(5) .0025%

Ans: 3

113. Bhandari Committee is related to:

(1) Entry of private players in telecommunication sector
(2) Organisation of Railway Zones

(3) Reconstruction of RRBs

(4) Reforms in oil sector

(5) None of these

Ans: 3

114. Which among the following committee has looked into the maladies affecting the proper functioning of the public distribution systems (PDS) in India?

(1) Suresh Tendulkar Committee

(2) Kaushik Basu Committee

(3) Wadhwa Committee

(4) Rangarajan Committee

(5) None of these

Ans: 3

115. ARCIL is an example of:

(1) A financial institution

(2) A mutual fund

(3) An asset management company set up toacquire NPAs of banks
(4) A discount and financing house
(5) None of these

Ans: 3

116. Income limit under Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme (RGESS) will be raised from Rs.10 lakh to……….?

(1) Rs. 11 lakh (2) Rs. 13 lakh
(3) Rs. 12 lakh (4) Rs. 15 lakh
(5) None of these

Ans: 3


117. NABARD has started its Farmer's Club Scheme which plays a major role in uplifting the Sheep and Goat Rearing Sector and Pashmina Rearing in which of the following States?

(1) Jammu and Kashmir (2) Andhra Pradesh
(3) Maharashtra (4) Sikkim
(5) None of these

Ans: 1

118. The Prime Minister's Economic Advisory Council (PMEAC) under the Chairmanship of C. Rangarajan has presented the Economic review 2012-13. Which of the following highlight/s is/are true?

A. India's economic is expected to grow 6.4 percent in the new financial year that began on 1 April 2013
B. PMEACH pegged the WPI inflation at around 6 percent and food inflation, at 8 percent.

C. FY 13 bank credit growth at 14.1% vs 17% in the year-ago period.

D. Net FDI at 18 billion dollars and FII inflows at 24 billion dollar in FY13, expecting net FDI inflow at 24 billion dollars and FII at 18 billion dollars for FY14

(1) Only A and B (2) A and C
(3) A, B and D (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

119. Which of the following states has launched a digital Krishi Card which is supposed to help farmers in making use of benefits such as subsidies and loans given by the State Government?

(1) Kerala (2) Maharashtra
(3) Goa (4) Uttar Pradesh
(5) None of these

Ans: 3

120. Which of the following states has issued Shiksha Setu Cards for Government Schools to keep students and teachers updated about the performance of students?

(1) Andhra Pradesh (2) Haryana
(3) Bihar (4) Maharashtra
(5) None of these

Ans: 2

121. An Inter-Ministerial Group (IMG) has approved 10 percent equity sale of Coal India Limited (CIL). At Present Union Government holds over how much percent stake in Coal India Ltd?

(1) 80% (2) 75%
(3) 90% (4) 60%
(5) None of these

Ans: 3


122. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has recently approved the proposal of the Ministry of Shipping for setting up of two major ports in the country in which of the following states?

(1) West Bengal and Andhra Pradesh
(2) Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
(3) Maharashtra and Kerala
(4) Maharashtra and West Bengal

(5) None of these

Ans: 1

123. Supreme Court has given green signal to operationalize the Kudankulam Nuclear Power plant. In which of the following states this plant is located?

(1) Andhra Pradesh (2) Tamil Nadu
(3) Kerala (4) Orissa
(5) None of these

Ans: 2

124. Asian Development Bank would provide about $6 billion loan to India over the next how many years, even it is facing the challenge of raising resources?

(1) 2 (2) 4
(3) 3 (4) 6
(5) None of these

Ans: 3

125. Which of the following investigative websites alleged that at least 23 top public and private banks and insurance companies have been doing large-scale money laundering?

(1) Cobrapost (2) Tahelka
(3) Wikileaks (4) None of above
(5) None of these

Ans: 1

126. World bank assisted Rs. 2893 crore Project for Child Nutrition Programme. What is the name of this project?

(1) ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project (ISSNIP)
(2) ICDS Systems and Nutrition Project (ISNP)

(3) ICDS Systems and Nutrition Improvement Project (ISNIP)

(4) ICDS Systems Strengthening and Improvement Project (ISSIP)
(5) None of these

Ans: 1

127. To harmonise and co-ordinate the skill development efforts of the government and the private sector, the Cabinet recently approved the setting up of an autonomous body. What is the name of this body?


(1) National Skill Development Agency
(2) National Coordination and Skill Development Agency

(3) National Agency of Coordination
(4) Skill Development Agency of India

(5) None of these

Ans: 1

128. The Government of India has reduced tax deduction at source (TDS) on interest payments for foreign institutional investors (FIIs) on investments made by them in Government Securities (G-Secs) and rupeedenominated corporate bonds from 20% to…………..?

(1) 12% (2) 15%
(3) 10% (4) 5%
(5) None of these

Ans: 4

129. According to the World Bank's latest India Development Update, a bi-annual report on the Indian economy, India is expected to record how much % gross domestic product (GDP) growth in the current fiscal 2013-14?

(1) 6% (2) 5.5%
(3) 6.1% (4) 6.2%
(5) None of these

Ans: 3

130. Which of the following stock exchanges recently launched an Islamic equity index based on the wide-measure covering 500 companies?

(1) Bombay Stock Exchange

(2) National Stock Exchange

(3) Multi Commodity Exchange

(4) Islamic Equity Exchange

(5) None of these

Ans: 1

131. The Reserve Bank of India (RBI) has directed banks to follow the Clean Note Policy strictly and issue clean currency notes to public. What does Clean Note Policy means?

(1) To do away the process of stapling the currency notes and to secure the note packets with paper bands.

(2) To sort notes into re-issuable and non issuable notes and to withdraw soiled notes from circulation in the market.

(3) To stop writing of any kind on watermark window of bank notes.
(4) All of above

(5) None of these


Ans: 4


132. The Union Government of India has hiked the monetary assistance under the Indira Awas Yojana (IAY), the housing scheme for the poor, giving priority to the scheduled castes, tribes and minorities from Rs. 45,000/- to Rs…………

(1) 80,000 (2) 60,000
(3) 50,000 (4) 70,000
(5) None of these

Ans: 4

133. iCED was recently inaugurated by the Vice President Hamid Ansari in Jaipur. What is the full form of iCED?

(1) International Centre for Environmental Development
(2) International Centre for Educational Development
(3) International Centre for Environment Audit and Sustainable Development

(4) International Centre for Economy Development
(5) None of these

Ans: 3

134. The Union Government of India has recently revised the criteria for creamy layer of Other Backward Classes (OBCs) to avail benefits of reservations in government jobs and admissions to central educational institutions from Rs. 4.5 lakh to Rs……………?

(1) 5 lakh (2) 6 lakh
(3) 5.5 lakh (4) 7 lakh
(5) None of these

Ans: 2

135. India recently nominated hill forts of Rajasthan for UNESCO's World Heritage Sites for 2013. How many hill forts are Nominated?

(1) 7 (2) 8
(3) 6 (4) 5
(5) None of these

Ans: 3

136. A Memorandum of Understanding (MoU) was recently signed between National Commission for Women (NCW) and HUDCO for improving living conditions of destitute women. What is the full form of HUDCO?

(1) Housing and Urban Development Corporation Limited

(2) Health and Urban Development Corporation Limited

(3) None of above

(5) None of these

Ans: 1

137. The Union Government has decided to publicise best practices on implementation of


Right to Information (RTI) Act by public authorities all over the country. In which of the following years the Centre's flagship Right to Information Act was enacted?

(1) 2004 (2) 2003
(3) 2005 (4) 2006
(5) None of these

Ans: 3

138. Which of the following Union Territories has launched central government sponsored Rashtriya Kisan Yojana Scheme to promote dairy activities and to enhance socioeconomic status of the farmers?

(1) Lakshadweep (2) Delhi
(3) Puducherry (4) Daman and Diu
(5) None of these

Ans: 3

139. Federal Space Agency Roscosmos, Russia has launched the world's only returnable satellite. What is the name of this satellite?

(1) Bion-M1 (2) Bion-M2
(3) Sputnik-1 (4) Kosmos 2175
(5) None of these

Ans: 1

140. Mexico is the fourth largest recipient of remittances in the world, receiving 23 billion US Dollars in 2012, according to the latest edition of the World Bank's Migration and Development Brief. Which of the following countries is at the top position.

(1) China (2) India
(3) Philippines (4) Egypt
(5) None of these

Ans: 2

141. Roberto Azevedo was appointed the head of the World Trade Organisation. From which of the following countries does he belong to?

(1) Russia (2) Brazil
(3) France (4) Italy
(5) None of these

Ans: 2

142. Which of the following countries has recently launched super priority same-day visa service for urgent travelers from India?

(1) Australia (2) New Zealand
(3) Britain (4) US
(5) None of these

Ans: 3

143. National Stock Exchange, the Leading bourse, has launched country's first dedicated debt trading platform. Which of the following is/are the functions of the Debt Trading Platform?

A. The debt trading platform is supposed to provide retail investors an opportunity to invest in corporate bonds on a liquid and transparent exchange platform.

B. Banks and primary dealers are the first to enter and they will provide enough liquidity in the debt segment.

C. The mutual funds, insurance companies and pension funds are also expected to participate after guidelines for the same are issued by SEBI.

(1) Only A (2) Only B
(3) Only C (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

144. Recently Union Cabinet approved the National Food Security Bill. Which of the following statement is/are true regarding this?

A. The amendments to the Bill will guarantee 5 kg of food grains per person per month, while families in the poorest of the poor will continue to get 35 kg of grains per month.

B. As per the bill around 800 crore people will be entitled to get five kilos of subsidized grain per month. Rice will be made available 3 Rupees per kilo; wheat will cost 2 rupees a kilo and cereal will be sold for 1 Rupees per kilo.

C. The food security bill approved is directed towards giving the right to food to around 67 per cent of India's 120-crore population.

(1) A and C (2) B only
(3) A only (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

145. Which of the following banks won the prestigious FE India's Best Banks Award- 2012-13 in recognition of its strong fundamentals and dynamic growth model?

(1) J & K Bank (2) HDFC Bank
(3) ICICI Bank (4) Axis Bank
(5) None of these

Ans: 1

146. Recently Andhra Pradesh Government launched the AP Industrial Infrastructure Corporation's online services for entrepreneurs and grievance redressal system. What is the name of this service?

(1) Parishkaram (2) Sujavyojna
(3) Rashakyojna (4) Gyanyojna
(5) None of these

Ans: 1


147. India Post recently decided to establish third Automated Mail Processing Centre in which of the following cities?

(1) Rajasthan (2) Hyderabad
(3) Pune (4) Odisha
(5) None of these

Ans: 2

148. Recently how many states and union territories signed tripartite agreements with the Centre and Bharat Broadband Network to lay optical fibre network for providing broadband services at gram panchayat level?

(1) 8 states and 2 union territory
(2) 10 states and 3 union territory
(3) 9 states and 1 union territory

(4) 6 states and 2 union territory
(5) None of these

Ans: 3

149. Recently the Union Government accorded approval of 285.75 crore rupees to which of the following states under PMGSY(Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana)?

(1) Himachal Pradesh

(2) Andhra Pradesh

(3) Uttar Pradesh

(4) Bihar

(5) None of these

Ans: 1

150. Recently the Reserve Bank of India announced that it would start the introduction of Plastic Notes in the market on trial basis. Which of the following statement is/are true regarding plastic notes?

(1) Plastic bank notes are water proof.

(2) Plastic bank notes are much harder to tear than their paper counterparts.

(3) Plastic bank notes are also called polymer bank notes are made from a plastic polymer.

(4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

151. The government recently approved the proposal to hike dearness allowance (DA) of Central Government Employees to how much per cent from the current 72 per cent?

(1) 82 (2) 85
(3) 80 (4) 75
(5) None of these

Ans: 3


152. Which of the following states bagged awards for best civic management of a tourist destination?

(1) Andhra Pradesh (2) Kerala
(3) Madhya Pradesh (4) Maharashtra
(5) None of these

Ans: 3

153. Recently India and Liechtenstein signed the Tax Information Exchange Agreement (TIEA). What is/are the Primary feature/s of TIEA?

A. TIEA is based on international standard of transparency and exchange of information

B. It was decided that the information should be anticipated in context with the administration and enforcement of the domestic laws of the Contracting Parties in relation with the taxes included in the agreement.

C. There was also a specific provision that the requested Party will make use of the information gathering measures to obtain the requested information, despite the fact that the Party does not need any such information for its tax purposes.

(1) A only (2) B and C
(3) A and C (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

154. Recently three high courts opened in Tripura, Manipur and Meghalaya. With the opening of these three High Courts in the North Eastern states of India, the total number of High Courts in India has gone up to………….

(1) 22 (2) 21
(3) 24 (4) 25
(5) None of these

Ans: 3

155. Recently Indian started Visa on Arrival (VoA) facility for the Senior Citizens of Pakistan initiated at Attari/Wagah Check-Post. This is going to be a single entry Visa and will allow a Pakistani resident in India for a maximum period of how many days?

(1) 55 (2) 50
(3) 45 (4) 40
(5) None of these

Ans: 3

156. The Union Cabinet recently approved the National Policy for Children, 2012 which recognizes child survival, health, nutrition, education, development and protection as undeniable rights of every child. As per the National Child Policy every person below the age of how many years considered as a child?

(1) 14 (2) 18
(3) 12 (4) 15

(5) None of these

Ans: 2

157. Which of the following countries agreed to co-operate on future missions to the Moon and Mars after successful collaboration in Chandrayaan-I lunar mission?

(1) India and US
(2) India and China
(3) China and US
(4) US and South Africa

(5) None of these

Ans: 1

158. As per a Swedish think tank, Stockholm International Peace Research Institute's report China is the world's fifth position arm exporter. Which of the following countries is the biggest arm exporter?

(1) Russia (2) France
(3) US (4) Germany
(5) None of these

Ans: 3

159. World Health Day was recently celebrated across the world. What is the theme of this day 2013?

(1) High Blood Pressure

(2) Diabetics

(3) Low Blood Pressure

(4) Asthma

(5) None of these

Ans: 1

160. Which of the following countries has ranked as the top gold producer for the sixth year in a row?

(1) Germany (2) South Africa
(3) China (4) India
(5) None of these

Ans: 3

161. ICICI has recently launched its mobile banking service called Mobile Money with which of the following mobile service providers?

(1) Vodafone (2) Aircell
(3) Tata Docomo (4) Airtel
(5) None of these

Ans: 2


162. Thirty software companies separated From NASSCOM and formed a new association. What is the name of this new association?

(1) Association of Indian Software and Service Industries (AISSI)
(2) Association of Indian Service and Software Companies (AISSC)

(3) Indian Software Product Industry Round Table (iSpirt)
(4) Indian Association of Software and Services Company (IASSC)
(5) None of these

Ans: 3

163. Finance Minister P. Chidambaram recently launched Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme in Mumbai. Which of the following statement is/are true regarding this scheme?

1. The scheme seeks to provide tax benefits to first-time investors in stock market.

2. Under the scheme, an individual with an income of less than 10 lakh rupees would get tax incentives for investing up to 50000 rupees in the stock market.

3. As per the notification issued by the SEBI, there would be a lock-in period of one year on investments made under the scheme.

(1) Only 1 and 2 (2) Only 2 and 3
(3) Only 1 and 3 (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

164. Recently Met Life India Insurance Co. Pvt Ltd merged with which of the following public sector banks to launch a new joint venture?

(1) State Bank of India

(2) Punjab National Bank

(3) Syndicate Bank

(4) Bank of Baroda

(5) None of these

Ans: 2

165. Which of the following FMCG brand became the First Indian that crossed 5000 crore rupees mark in terms of retail sales in one year?

(1) Maggi (2) Britania Tiger
(3) Parle-G (4) Dabur
(5) None of these

Ans: 3

166. MCX-SX made its debut as the third National Stock Exchange in India. Which of the following statement/s is/are true regarding this?

A. MCX-SX begin trading in equities and equity derivatives.
B. MCX-SX index is called SX40.

C. SX40 is the free-float based index, which means that the shares are available at any time for trading. It is an index of 40 largecap as well as liquid stocks.


D. SX40 includes those companies which have minimum live float of 10 per cent. These companies are included within top 100 liquid companies.

(1) Both A and D (2) Both A and C
(3) A, B and D (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

167. Which of the following Telecom operator recently closed its operations in Mumbai following a Supreme Court Order?

(1) Uninor (2) BSNL
(3) Airtel (4) Tata Docomo
(5) None of these

Ans: 1

168. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has recently gave its principle approval for the price pooling mechanism of which of the following items?

(1) Gold (2) Sugar
(3) Diesel (4) Coal
(5) None of these

Ans: 4

169. The Union Commerce Ministry of India has just released figures and mentioned that which of the following industry in India had passed the one billion kilogram mark production?

(1) Tea (2) Spices
(3) Sugar (4) Coffee
(5) None of these

Ans: 1

170. IMF has projected the World GDP growth rate at…………..for 2013, during its announcement at WEF 2013 at Davos in January, 2013?

(1) 4.5% (2) 3.5%
(3) 4.0% (4) 3.0%
(5) None of these

Ans: 2

171. Congress president Sonia Gandhi has recently launched a kids' health plan 'National Child Health Program'. Which of the following statements is/are true regarding this program?

I. Plan launched is for Rs. 130 crore

II. Plan launched for child health screening and early intervention services for children up to 18 years of age.

III. The centre launched the plan in Palghar, which will be later extended for the entire country.

(1) Only I (2) Only II
(3) Only III (4) All of above
(5) None of these

Ans: 4

172. Banks in India traditionally use which system of payment and settlement?

(1) Simultaneous Net Payment (SNP)
(2) Electronic Clearing System (ECS)
(3) National Electronic Fund Transfer (NEFT)

(4) E-Pay
(5) None of these

Ans: 1

173. Who took over the reins of NSE (National Stock Exchange, India's largest stock exchange on 1 April 2013?

(1) Chitra Ramakrishna

(2) Ramakant Mishra

(3) Manik Mishra

(4) Ketan Mehta

(5) None of these

Ans: 1

174. Market regulator SEBI on 22 April 2013 allowed 47 entities to set up AIFs. What is the meaning of AIF?

(1) Alternative Investment Funds

(2) Alternative Islamic Funds

(3) Assests and Investment Funds

(4) Analytical Investment Funds

(5) None of these

Ans: 1

175. What is the name of India's 6th commodity exchange which started its operations on 19 April 2013?

(1) ICEX
(2) Universal Commodity Exchange (UCX)

(3) NCDEX

(4) MCX

(5) NMCE

Ans: 2

176. Concept of Tobin Tax is associated with which field?

(1) Foreign Exchange Transactions
(2) Share Trading

(3) Commodity Trading
(4) Bullion Trading
(5) None of these

Ans: 1

177. Which agency/institution is the regulatory authority for home loans in India?

(1) Housing Development Finance Corporation (HDFC)
(2) National Housing Board (NHC)
(3) National Housing Board (NHC)

(4) Housing Finance Corporation Ltd. (HFCL)
(5) None of these

Ans: 2

178. Which stock exchange recently launched an Islamic equity index especially for Islamic Investors?

(1) NSE (2) MCX-SX
(3) NCDEX (4) BSE

(5) None of these

Ans: 4

179. In its annual monetary policy statement of 3 May 2013, RBI Governor D. Subbarao highlighted which measure as the biggest threat to monetary policy?

(1) Widening Current Account Deficit or CAD

(2) Widening Non-Performing Assets

(3) Reducing Forex Reserve

(4) Reducing Gold Price

(5) None of these

Ans: 1

180. What was India's total indirect tax collection (actual) during 2012-13, as announced on 25 April 2013?

(1) Rs. 2.74 lakh crore
(2) Rs. 3.74 lakh crore
(3) Rs. 4.74 lakh crore

(4) Rs. 5.74 lakh crore

(5) None of these

Ans: 3

181. The Indian Government recently approved the export of extra five million tones of…………..through private traders.

(1) rice (2) wheat
(3) sugar (4) pulses

(5) None of these

Ans: 2

182. Which telecom company won the 2G spectrum auction in March 2013 offering CDMA services in eight circles in India?

(1) Tata Tele Services
(2) Reliance Communication
(3) Idea Cellular

(4) Sistema Shyam Telecom Services
(5) Bharti Airtel Telecom

Ans: 4

183. National Thermal Power Corporation's (NTPC) first overseas coal fired power project is under construction at:

(1) Maldives (2) Sri Lanka
(3) Myanmar (4) Nepal
(5) None of these

Ans: 2

184. As per the union budget 2013-14, Government of India planned to infuse……..in PSU banks.

(1) Rs. 10000 crore (2) Rs. 11000 crore
(3) Rs. 12000 crore (4) Rs. 13000 crore

(5) Rs. 14000 crore

Ans: 5

185. Mukesh and Anil Ambani have recently signed a Rs. 1200 crore deal for…………….. business.

(1) Textile (2) mining
(3) retail (4) telecom
(5) None of these

Ans: 4

186. In railway budget 2013-14, the railway minister has proposed to run special luxury coach…………….with the most modern ambience.

(1) Saundarya (2) Sampoorna
(3) Sugam (4) Anubhuti
(5) Sulabh

Ans: 4

187. Government of India has recently cleared the joint venture proposal of Air Asia, a Malaysian airlines company to launch its services in India in collaboration with:

(1) Jet Airways
(2) Kingfisher Airlines

(3) Tata Sons Airways

(4) Air India
(5) None of these

Ans: 3

188. How many banks were given banking license by the RBI in the second phase in 2003-2004?

(1) 1 (2) 2
(3) 3 (4) 4
(5) 5

Ans: 2

189. Which private bank opened with much fanfare in 90s, collapsed and was later merged with the Oriental Bank of Commerce in August 2004?

(1) Centurion Bank
(2) Global Trust Bank

(3) South Indian Bank

(4) Times Bank

(5) None of these

Ans: 2

190. When a person opens an account in a bank, the bank is a……………towards the person?

(1) Creditor (2) Debtor
(3) Agent (4) Borrower
(5) None of these

Ans: 2

191. Which act pertains to effectively dealing with the problem of non-performing assets (NPAs) in Indian banking?

(1) RBI Act

(2) Banking Regulation Act

(3) SARFAESI Act

(4) Banking Ombudsman

(5) None of these

Ans: 3

192. Generally, what is the designation of head of public sector undertakings (PSUs) and PSU banks in India?

(1) Director General

(2) Chairman
(3) President
(4) Chairman cum Managing Director

(5) None of these

Ans: 4

193. Indian Commercial Banks are categorized into:

(1) Public sector Banks
(2) Foreign Banks
(3) Private Sector Banks

(4) All of the above
(5) None

Ans: 4

194. Which of the following can be done by a nominee after the death of the depositor?

(1) He can renew FDR which has fallen due
(2) He can take premature payment of FDR
(3) He can raise loan against FDR
(4) Both (1) and (2)

(5) None of these

Ans: 2

195. Which of the following persons can not be a Nominee?

(1) Trust

(2) Limited Company

(3) Partnership firm

(4) All of these

(5) None of these

Ans: 4

196. The credit policy of a bank does not consists of?

(1) Lending policies

(2) Quality control

(3) Loan product mix

(4) Advertising of loan products

(5) None of these

Ans: 4

197. Service Area Approach (SAA) is associated With?

(1) Rural and Semi-urban branches of commercial banks
(2) Urban branches of commercial banks

(3) Branches of commercial banks situated in metro cities

(4) Development banks

(5) None of these

Ans: 1

198. Which of the following is not a function of a commercial bank?

(1) Registration of charges and mortgages

(2) Transaction services
(3) Asset transaction
(4) Real-time Gross Settlement

(5) None of these

Ans: 1

199. Which of the following statements is true?

i. Term deposits are non-transaction deposits
ii. Cheques can be issued on short-term deposits

iii. All term deposits are interest bearing deposits

(1) (i) only (2) (ii) only
(3) (iii) only (4) (i) and (iii)
(5) None of these

Ans: 4

200. Which of the following is not a transfer of funds by using the electronic media?

(1) Mail transfer of funds

(2) Telegraph transfer of funds

(3) Electronic credit transfers

(4) Electronic clearing transfers

(5) None of these

Ans: 1

Objective Question related to Banking Awareness for Bank Exam 2017


if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can post your article on our blog.
For Advertisment email us at talkduo@gmail.com

FOLLOW BY EMAIL

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notification of new posts by email.

5 comments:

  1. Thank you for posting you blog, are you rearching for Search Online jobs in India

    ReplyDelete
  2. Great articles, first of all Thanks for writing such lovely Post! Earlier I thought that posts are the only most important thing on any blog. But here at Shoutmeloud I found how important other elements are for your blog.Keep update more posts..
    Home Interior Decorators in Chennai
    Home Interior Designers in Chennai
    Home Interiors in Chennai

    ReplyDelete
  3. I really appreciate your Post. the post has excellent tips which are useful. this post is good in regards of both knowledge as well as information Latest Job Posted Site in India

    ReplyDelete
  4. you are posting a good information for people and keep maintain and give more update too.
    seo-company-in-india

    ReplyDelete