Books : Entrance Exams, Academic, Literature & Fiction, Indian Writing, Biographies, Children, Business, Self Help, Comics Books : Entrance Exams, Academic, Literature & Fiction, Indian Writing, Biographies, Children, Business, Self Help, Comics Books : Entrance Exams, Academic, Literature & Fiction, Indian Writing, Biographies, Children, Business, Self Help, Comics Books : Entrance Exams, Academic, Literature & Fiction, Indian Writing, Biographies, Children, Business, Self Help, Comics Explore more Books
Buy Books Online At Flipkart.com As Neil Gaiman said, “A book is a dream that you hold in your hand”. Imagine, if you could escape into your dreams, visit mythical places and travel back and forth in time. Experience the thrill of letting your imagination go wild. Books have that kind of power. They teleport you to places you might not otherwise get to see in your lifetime. Many people take up book reading in different ways. Come to think of it, you can classify book readers into a few categories: the hopelessly devoted reader, the all-the-timer/compulsive/voracious/anything-goes reader and the occasional reader. The first two groups are those who cannot live without books. Wherever they go, whatever they do, they need a book with them. They even read between work, or while they eat, just because they can't put the book down. You get the picture, right? And then, there is the last group of readers, who only pick up books when they have free time to spare. They are not as addicted to reading as the first two categories of readers. Comics: Whoever thinks that comics are only for kids, has never been more wrong. From Superman and Spiderman to Wonder Woman and Black Widow, comics bring to you a world of superheroes that can inspire you to become a better human being. You can add Marvel: Superhero Legends, The Avengers - Battle Against Loki and Marvel Adventures Spider-Man to this category. Also, let us not forget the wise world of Calvin and Hobbes comics or the adventurous tales in Tintin comics. Short Stories: If you do not have the patience to sit through long novels, and want your tales to be short and sweet, then short stories are for you. Books, such as The New Collected Short Stories by Jeffrey Archer, Interpreter of Maladies: Stories of Bengal, Boston and Beyond by Jhumpa Lahiri, Love Among the Bookshelves by Ruskin Bond and Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances by Neil Gaiman, fall into the category of short stories. Novels: Whether you are a diehard fan of the Harry Potter series, or you love to delve into the thrilling world of The Millennium Trilogy, novels keep you on the edge of your seat with action-packed tales of adventures. They are often long, and are best for readers who devour books like popcorn. Since we are talking about novels, let us not forget the novellas. These books are shorter than novels but the tales are longer than short stories. Nonfiction Books: From how-to and technical books to text and reference books, you can find a host of nonfiction titles online. Apart from them, you can also find spiritual, motivational and religious books online. If you are taking a competitive exam, you can seek guidance from entrance exam preparatory books. Biographies and Autobiographies: These books tread a fine line between fiction and nonfiction. They are usually filled with factual events from a person’s life, but can also feature hearsay on certain occasions. Books like Wings of Fire: An Autobiography by Dr. APJ Abdul Kalam, My Story by Kamala Das, My Experiments With Truth by Mahatma Gandhi are some of the well-known autobiographies. Captain Cool: The M. S. Dhoni Story by Gulu Ezekiel and Steve Jobs by Walter Isaacson are a few popular biographies that you can consider reading. Buy Books Online If you are someone who loves reading, then online shopping can be a boon for you. With so many titles available from various publishing houses, these sites offer great discounts coupons online on your favourite books. So if you were planning to build a library of your own, this is the right time to do so.

July 05, 2017

Computer General Knowledge Examination 2017

  Sarkari Niyukti       July 05, 2017
Computer QUIZ


1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B

16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D

19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C


20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B

21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C

22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C

23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A


24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D

26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B

28. The ____________, also called the “brains†of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D

29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A

31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B

32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B

38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A
40. ____________ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Answer: D

42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A

43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B

44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C


45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B

46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C

47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A

49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A

Fill in the Blanks:

51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and animation.Answer: Mac

52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system, including the CPU, memory, storage devices, and input/output devices.Answer: operating system

53. The type of operating system software you use depends on your computers€™s ____________.Answer: platform

54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a spreadsheet.Answer: Application

55. ____________are the fastest and most expensive computers.Answer: Supercomputers

56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.Answer: kilobyte

57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called ____________.Answer: instructions

58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or information.Answer: stores

59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.Answer: 0 and 1

60. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.Answer: eight (8)

61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________ devices.Answer: input

62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known as ____________ devices.Answer: output

63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the hardware to perform different tasks.Answer: Software

64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your Internet service provider (ISP).Answer: Internet

65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same time.Answer: Mainframes

66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.Answer: Computer forensics

67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.Answer: Artificial intelligence (AI)

68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run ____________ as an operating system.Answer: Microsoft Windows

69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying patterns.Answer: data mining

70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.Answer: storage

71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.Answer: application

72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.Answer: Mainframes

73. ____________ is the term given to the act of stealing someone’s identity and ruining their credit rating.Answer: Identity theft

74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.Answer: computers

75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to procedures just like humans.Answer: simulators

True and False

76. Currently, the performance of tasks by robots is based on pre  programmed algorithms.Answer: True

77. Data can be a number, a word, a picture, or a sound.Answer: True

78. Strictly defined, a computer is a data processing device.Answer: True

79. The discrepancy between the “haves†and “have-nots†with regard to computer technology is commonly referred to as the digital society.Answer: False (digital divide)

80. One of the benefits of becoming computer fluent is being a savvy computer user and consumer and knowing how to avoid viruses, the programs that pose threats to computer security.
Answer: True

81. Trend-spotting programs, developed for business, have been used to predict criminal activity.Answer: True

82. Employers do not have the right to monitor e-mail and network traffic on employee systems used at work.Answer: False

83. Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.Answer: True

84. Output devices store instructions or data that the CPU processes.Answer: False (memory)

85. The CPU and memory are located on a special circuit board in the system unit called the motherboard.Answer: True

86. Nanostructures represent the smallest human-made structures that can be built.Answer: True

87. The main difference between a supercomputer and a mainframe is that supercomputers are designed to execute a few programs as quickly as possible,whereas mainframes are designed to handle many programs running at the same time (but at a slower pace).
Answer: True

88. Being computer fluent means that you should be able to build a computer yourself.Answer: False

89. Embedded computers are self-contained computer devices that have their own programming and do not receive input.Answer: True

90. A Web browser is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with other devices on a network.Answer: False (network adapter)

91. With a wireless network, it is easier to relocate devices.Answer: True

92. The most common type of memory that the computer uses to process data is ROM.Answer: False (RAM)
logoblog

Thanks for reading Computer General Knowledge Examination 2017

Previous
« Prev Post

1 comment: